ERLING WICKLUND (7. juni 1944 – 8. august 2019)

Erling Wicklund gikk bort i natt 75 år gammel. Erling var en fantastisk musikker, komponist og journalist – en bauta for Jazz i NRK, en unik institusjon i norsk jazzmiljø og en trofast støttespiller for en av Oslos lengstlevende jazzklubber, Jazz på Vardeheim.

Han begynte i NRKs musikkavdeling i 1968 og gikk av med pensjon i 2014, i løpet av denne tiden laget Erling Wicklund tusenvis av radio- og TV-programmer om og med norsk jazz.

Da han kom til NRK, var dette i en tid da jazzen ikke hadde fått den store plassen den fortjente på sendeskjemaet, men Erling med sin brennende entusiasme sørget for at både konserter og festivaler ble sendt ut til norske lyttere via sine programmer i radio og TV.

Erling møtte og presenterte flere av de store internasjonale stjernene, men han viste også frem de nye norske talentene. Alle de musikere som har satt preg på norsk jazz i løpet av de siste 50 år, har vært spilt og intervjuet av Erling Wicklund i programmet «Jazzklubben».

Hele tiden mens han jobbet som jazzmedarbeider i NRK, deltok han som ledende utøver i egne og andres band. Han spilte trombone, ventilbasun og etter hvert hans favorittinstrument flugabone, samtidig som han både komponerte og arrangerte.

Erling Wicklund har hatt meget stor betydning for utviklingen av journalistikk på jazzområdet. Han hadde en utrolig evne til å kombinere musikkformidling med et kritisk, men også entusiastisk blikk på norsk jazzliv generelt og på enkeltaktører. Som anmelder ga han både ris og ros på en måte som bidro til å forsterke hans autoritet som kvalifisert fagmedarbeider.

Wicklunds entusiasme for jazzen avtok aldri. Han brant for å få etablert en 24-timers jazzkanal i NRK. Mot mange odds så kanalen NRK Jazz dagens lys.

Etter stiftelsen av klubben Jazz på Vardeheim i 1986 spilte Erling Wicklund ofte i klubben og han ble tidlig innlemmet i vår Wall of fame. Han hadde stadig nye band og konsepter ham ville prøve ut, og hver gang ble det stående applaus fra vårt publikum. Ofte ringte han og fortalte oppglødd om nye unge, og så langt, ukjente jazzutøvere han nylig hadde hørt spille. Samtalen ble alltid avsluttet med en avtale om at Erling skulle ta med seg den unge utøveren til Vardeheim neste gang han skulle spille for oss. Selv uttalte Erling at Jazz på Vardeheim var en perle av en jazzklubb; et sted han alltid gledet seg til å spille!

Da Erling Wicklund ble pensjonist i 2014 fikk han, meget vel fortjent, Kongens fortjenstemedalje for sin innsats for jazz i Norge og jazz i NRK. Under utdelingen på Nasjonal Jazzscene uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at det i NRKs historie er flere bautaer, og at Wicklund er en av disse.

Erling Wicklund vil bli dypt savnet i det norske jazzmiljøet. Vår klubb sier i dyp takknemlighet: «Takk for alt du gav og gjorde for jazzen Erling!».

Jazz på Vardeheim

Jan G. Haanæs og Kristian Skaane