Terje Kleven – minneord

John Terje Kleven

Musikeren, sangeren, tekstforfatteren og arrangøren Terje Kleven, døde 1. mars, 85 år gammel. Et langt, produktivt og meget innholdsrikt liv innen norsk underholdningsbransjen er avrundet. Terje debuterte som sanger i slutten av april 1940, like før sin 4-årsdag, uoppfordret gikk opp på scenen på Grand Café og sang «Bel-Ami». Opptredenen var så vellykket at han ble ”engasjert” for å gjenta mini-konserten på Theatercafeen samme ettermiddag.

 

I sine tidligste ungdomsår var han en velkjent dansemusiker i orkesteret hos Rolf Lennart Legrem. Et langt og rikholdig artistliv gjorde Terje Kleven kjent over store deler av Norge.

 

Til sommerrevyen på Hotel Klubben i Tønsberg i 1977 skrev Terje Kleven alle revytekstene, arrangerte alle musikkinnslagene til orkesteret og akkompagnerte selv Dag Frøland og Elisabeth Grannemann. Selvsagt ble revyen en suksess! Åpningsforestillingen i Drammen Teater etter brann og ombygging i 1995, braksuksessen «Ser’ei i Drammen», var også i sin helhet signert Terje.

 

Kleven hadde lang erfaring med eget danseorkester i Danmark da han ble hentet inn av Color Line og ansatt som Cruise Manager. Særlig de trofaste godt voksne passasjerene om bord på Color Line, opplevet showene med Terje som det naturlige høydepunkt under reisen. De første årene av sin pensjonisttilværelse ble han hyppig engasjert som underholder på Color Line, Fjord Line og Hurtigruta. Uansett hvor, passasjerene viste tydelig og entusiastisk at de satte pris på entertaineren Terje Kleven, entertaineren som trivdes best med hatt. Gjennom alle årene beholdt han hatten på og ved helt spesielle anledninger sto også «Bel-Ami» på programmet.

 

Vi møtte Terje i mai 2005 da en av Oslos mest velrenommerte jazzklubber, Jazz på Vardeheim, sto i fare for å bli lagt ned. Sammen med oss engasjerte han seg for å videreføre klubben. Vi tre dannet interimsstyre med målsetting om å omskape jazzklubben til en ideell medlemsklubb med årsmøter, vedtekter og et valgt styre. Med Terjes gode kontakter i jazzmiljøet kunne vi allerede samme høst arrangere vår første konsert. Selv om musikerne stilte opp for symbolske honorar ble de første konsertene gjennomført med mange tusen i tap. Jazz på Vardeheim er i dag et kultur- og kultbegrep både i Groruddalen og innenfor Oslos jazzmiljø. Jazzmusiker og musikkanmelder Erling Wicklund uttalte ofte at for utøvende musikere, er Jazz på Vardeheim blitt et av de aller beste spillestedene i Oslo. I 2015 ble Terje hedret med klubbens æresmedlemskap som takk for sin uvurderlige innsats.

På det personlig plan utviklet det seg raskt et godt vennskap mellom Terje, Unni og oss. Nå er de begge borte, vi minnes dem i takknemlighet!

 

Anne-Lise og Jan G. Haanæs