ERLING WICKLUND (7. juni 1944 – 8. august 2019)

Da Erling Wicklund gikk bort 8. august, 75 år gammel, mistet norsk jazzmiljø en av sine glitrende ledestjerner! Han var en særskilt begavet musikker, komponist og journalist. I tillegg var Erling en trofast musikalsk støttespiller for Jazz på Vardeheim.

 

Etter å ha skaffet seg en solid musikkfaglig utdannelse ved norske og utenlandske universitet, begynte Erling i NRKs musikkavdeling i 1968. Dette ble hans hovedarbeidsplass frem til oppnådd pensjonsalder i 2014. Erling kom til NRK i en tid hvor jazz ikke hadde særlig stor plass på sendeskjemaet, men med sin brennende entusiasme jobbet han for at jazzkonserter og festivaler skulle formidles til lytterne, både gjennom radio og TV.

I løpet av 46 år laget Erling Wicklund utallige radio- og TV-program om og med norsk jazz. Han møtte og portretterte flere av de store internasjonale stjernene, men han viste også frem de nye norske talentene. Alle musikere som har satt preg på norsk jazz i løpet av de siste 50 år, har vært intervjuet og spilt i signaturprogrammet «Jazzklubben».

 

Erling Wicklund har hatt meget stor betydning for utviklingen av journalistikk på jazzområdet. Han hadde en utrolig evne til å kombinere musikkformidling med et kritisk, men også entusiastisk blikk på norsk jazzliv generelt og på enkeltaktører. Som anmelder ga han både ris og ros på en måte som bidro til å forsterke hans autoritet som kvalifisert fagmedarbeider.

 

Wicklunds entusiasme for jazzen avtok aldri. Han brant for å få etablert en 24-timers jazzkanal i NRK. Mot alle odds så kanalen NRK Jazz, dagens lys, om enn med økonomiske rammevilkår som Erling opplevde som altfor trange.

 

Hele tiden, mens han jobbet som musikkmedarbeider i NRK, benyttet han fritiden som ledende utøver i egne og andres band. Erling spilte trombone, ventilbasun og etter hvert favorittinstrument flugabone, samtidig som han både komponerte og arrangerte.

 

Etter etablering av Jazz på Vardeheim i 1986 spilte han ofte hos oss og han ble tidlig innlemmet i vår Wall of fame. Han hadde stadig nye band og konsept han ville prøve ut, og hver eneste gang ble det stående applaus fra vårt kvalitetsbevisste publikum. Ofte ringte han klubbens leder og fortalte oppglødd om nye unge, og så langt, ukjente jazzutøvere han nylig hadde hørt spille. Samtalen ble alltid avsluttet med en avtale om at Erling skulle ta med seg den unge utøveren til Vardeheim neste gang han skulle spille for oss. Selv uttalte Erling at Jazz på Vardeheim var en perle av en jazzklubb; et sted han alltid gledet seg til å få spille!

 

Da Erling Wicklund ble pensjonist i 2014 fikk han, meget vel fortjent, Kongens fortjenstemedalje for sin innsats for jazz i Norge og jazz i NRK. Under utdelingen på Nasjonal Jazzscene uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, at det i NRKs historie er flere bautaer, og at Wicklund er en av disse. I vår klubb var han ikke bare en bauta, men en del av vårt grunnfjell!

 

Erling Wicklund vil bli dypt savnet i det norske jazzmiljøet. Jazz på Vardeheim sier i dyp takknemlighet: «Takk for alt du gav og gjorde for jazzen Erling!».

 

 

Jazz på Vardeheim

Jan G. Haanæs og Kristian Skaane